Johan van de Gronden

Spreker: Johan van de Gronden
Dorpskerk Jutphaas, Nedereindseweg 3 in Nieuwegein Jutphaas.
Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur

Bij de 24e Anna van Rijn lezing neemt Johan van de Gronden, oud-directeur Wereld Natuur Fonds ons mee in de staat van de natuur in eigen land. Aansluitend gaat hij met leerlingen in op de vraag : In wat voor land we leven?

Wat is natuur nog in dit land?
De titel verwijst naar een beroemde verzuchting van de dichter J.C. Bloem uit 1947. Zijn antwoord is sceptisch: “een stukje bos, ter grootte van een krant / een heuvel met wat villaatjes ertegen.” Hoe is het ruim een halve eeuw later eigenlijk gesteld met de Nederlandse natuur? En als we die konden vergelijken met de tijd waarin Anna van Rijn leefde, welke verschillen zouden ons dan opvallen? Nederlanders kunnen tegenwoordig natuur maken. Kijk maar naar de Oostvaarderplassen of naar de Markerwadden. Maar wij zijn ook heel goed in het stuk maken van natuur. Probeer maar eens krekels te vangen in een flink bemest weiland. Die zijn er niet meer. Voor bijen en hommels is het boerenland levensgevaarlijk terrein.

In de Anna van Rijn lezing 2018 gaat filosoof, schrijver en natuurbeschermer Johan van de Gronden in op de staat van de natuur in eigen land. Hij schetst in vogelvlucht de geschiedenis van de natuurbeweging, vergelijkt de ontwikkelingen in Nederland met internationale trends en hij sluit af met een toekomstperspectief. Na afloop gaat hij in gesprek met leerlingen van onze school. In wat voor een land willen zij leven? Zijn zij optimistisch over de natuur of zijn zij bang dat steeds meer soorten zullen uitsterven? En wat denken zij zelf als volwassenen bij te kunnen dragen aan een rijk en mooi land?

De spreker van de 24e Anna van Rijn lezing
Johan van de Gronden was gedurende 10 jaar directeur van het Wereld Natuur Fonds. Hij is nu als bestuurder, adviseur en toezichthouder nauw betrokken bij meerdere natuurbeschermingsorganisaties. In 2015 publiceerde hij de bundel “Wijsgeer in het wild. Essays over mens en natuur” (Athenaeum – Polak & Van Gennep). Een nieuw boek is in voorbereiding.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar: lezing@annavanrijn.nl met vermelding van het aantal gewenste toegangskaarten.