Anna’s got talent: het debatteam

Het debatteam van het Anna Lyceum leidt leerlingen met aanleg voor debatteren op tot vaardige debaters. Het team bestaat uit 10 tot 15 leerlingen, jongens en meisjes uit de bovenbouw van havo en vwo. Elk jaar zwaait een aantal ervaren debaters af, maar gelukkig dient zich elk jaar ook weer nieuw talent aan, bijvoorbeeld tijdens het Model European Parliament (MEP) in de vierde van het vwo.

Bij debatteren gaan inhoudelijke kennis en verbale vaardigheden hand in hand. Je moet goed luisteren, maar ook snel en logisch kunnen denken en je argumenten goed kunnen formuleren. Net zo belangrijk is een goede presentatie, wil je de jury kunnen overtuigen van je gelijk. Het zijn stuk voor stuk vaardigheden die je kunt oefenen. Normaal gesproken draaien nieuwkomers daarom eerst een jaartje mee voor ze zelf in het strijdperk treden, al zijn er altijd uitzonderingen!

Een wedstrijd waaraan het debatteam elk jaar deelneemt is Op Weg Naar Het Lagerhuis, een landelijke debatcompetitie voor middelbare scholen. Maar er is meer te beleven in de Nederlandse debatwereld. Er zijn individuele wedstrijden, Engelstalige debatten, een nationaal kampioenschap, wedstrijden in specifieke debatvormen zoals het parlementair debatteren en het beleidsdebatteren. Als je echt goed bent, kun je ook meedoen aan internationale wedstrijden, waaronder een officieel wereldkampioenschap. En ook in de studentenwereld wordt er heel wat af gedebatteerd.

Dit schooljaar oefent het debatteam wekelijks op donderdag in het R-uur Nederlands van meneer Van Oortmerssen. Er wordt geoefend op specifieke vaardigheden, zoals het doorzien van debattrucs, nadenken en praten tegelijk, foutloos formuleren, overtuigend presenteren etc. Daarnaast worden oefendebatten gehouden, meestal onderling, maar bijvoorbeeld ook tegen docenten of teams van andere scholen. Lijkt het je wat? Loop dan een keer binnen op donderdag in lokaal 0.21. Ook als je niet voor het debatteam in aanmerking wilt komen, maar wel je vaardigheden wilt oefenen, ben je welkom. Debatteren is immers zowel op havo als vwo een examenonderdeel!