Woensdag 6 Januari gingen de winnaars van het schoolMEP, Eline Bouwmeesters, Frank van Breukelen, Levy Grinwis, Anton van Beek, delegatieleider Nial Versteeg, als vertegenwoordigers van Spanje naar het provinciaal MEP. Het MEP op school zat vers in het geheugen en we wisten dus een beetje hoe het er op het provinciaal aan toe zou gaan. Wel groter, serieuzer, strenger, met onbekende mensen maar vooral met de bekende gezelligheid én natuurlijk de grote Europese problemen, die wij moesten gaan oplossen.

In de foyer van het provinciehuis stonden alle “Meppers” al te trappelen om te beginnen, mijn delegatie voorop. Iedereen keek elkaar een beetje uit de boom, wie zou de grootste concurrent worden. Om 9 uur werd het MEP officieel geopend door onze rector mevrouw van Noort en gingen we aan de hand van onze voorzitters en hoofdredacteuren aan de slag. Ik liep naar het journalistenhok, waar ik terecht kwam bij een groep mensen die allemaal best verlegen waren. Nadat we het voorstelrondjes hadden gehad en de sfeer wat losser werd begon er steeds meer gekletst te worden en werd het een gezellige bedoening. Ook bij de commissies werd er heel wat afgekletst, maar wel meteen over serieuze en actuele kwesties. Zo serieus dat het ‘s avonds echte vergadertijgers geworden waren.

Donderdag 7 januari werden de delegatievergaderingen gehouden waar alle oplossingen van de commissies bekeken werden vanuit de optiek van het land. Deze vergadering was met de eigen school en als journaliste ging ik er verslag van doen. De sfeer was heel los. Zelfs een belletje naar een geïnteresseerde oma kon er mee door. Het was de perfecte tijd voor een delegatiefoto. Wat was beter dan een foto waar we een Spaanse siësta hielden? Natuurlijk werd er ook serieus vergaderd, we wilde natuurlijk wel goed voorbereid zijn voor het plenair dat de volgende dag op ons stond te wachten.

Vrijdag 8 januari was het zo ver, de dag waar het om draaide. Zal mijn speech wel goed gaan? Zijn mijn argumenten sterk genoeg? Worden mijn oplossingen aangenomen? En ja zeker, het werd een spannende dag en het Anna van Rijn begaf zich in de top. Er werden gloedvolle betogen vóór of tégen de voorgestelde oplossingen gehouden en stevig gedebatteerd. Zo gingen de oplossingen voor de opwarming van de aarde het parlement niet ver genoeg, maar werd een gemeenschappelijk aanpak van belastingontwijking door multinationals wel aangenomen.

Al het harde werken, het lange vergaderen, het laat opblijven om nog even wat aan je speech te sleutelen, had zijn vruchten afgeworpen. Met trots meld ik dat het Anna van Rijn College het provinciaal MEP heeft gewonnen en dat Eline Bouwmeesters en Levy Grinwis door zijn naar het nationaal MEP. Wat de doorslag gaf was de goede samenwerking binnen én presteren door de hele delegatie. De delegatie liep maandag 11 januari vol trots de school binnen en werd met felicitaties van alle kanten ontvangen.

Suzanne de Groot 4V

De uitzending op RTVUtrecht, met Eline als eerste en Anton als laatste leerling in beeld, kunt u vinden onder deze link:http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1426117/scholieren-spelen-europees-parlement-na.html