Deze week vindt van 7 tot en met 9 januari 2015 voor de 25e keer het Model European Parliament in het provinciehuis in Utrecht plaats, waar onder meer 4 VWO leerlingen als deelnemer en één 5 VWO leerling van het Anna Lyceum van het Anna van Rijn college in Nieuwegein als voorzitter aan deelneemt. Naast het Anna Van Rijn nemen er nog 7 andere scholen uit de hele provincie aan deel.

Het Model European Parliament is een simulatiespel, waarin leerlingen -door het Europees Parlement na te spelen- spelenderwijs ontdekken hoe politieke besluitvorming in Europa plaatsvindt en dat al overleggend, onderhandelend en debatterend niet alleen heel leerzaam vinden maar ook als een van de hoogtepunten van hun schoolcarrière beschouwen.

Woensdag en donderdag vinden de commissievergaderingen plaats, waarin afgevaardigden van verschillende landen met een voorstel komen hoe in Europa spelende problemen kunnen worden opgelost. Onderwerpen zijn onder andere robotisering, de energieafhankelijkheid, de opstelling van Europa t.a.v. de Islamitische Staat, de omgang met asielzoekenden.

Vrijdag is de echte debat- dag, waarin die voorstellen (resoluties) worden verdedigd in de algemene vergadering in de Statenzaal van het provinciehuis.

Het slot bestaat uit de uitverkiezing van een aantal leerlingen die door mogen naar de nationale zitting van het Model European Parliament in de Tweede Kamer van zondag 27 september tot vrijdag 2 oktober 2015.